Interviews

 16e Editie Kunst kijken Volendam 2017

Het bestuur van Kunst Kijken Volendam vindt het belangrijk om voorafgaand aan de 16e editie van de Kunstroute Volendam in het weekend van 28 – 29 oktober 2017 een beeld te schetsen van de deelnemende kunstenaars.
We benaderen daartoe een aantal kunstenaars per mail met de volgende vraag:

Waarom vertonen zij hun kunsten tijdens Kunst Kijken Volendam 2017 en wat zijn hun beweegredenen om tijd aan kunst te wijden? 

Het bestuur heeft wederom een aantal kunstenaars, met een grote variatie  in leeftijd, bekendheid, woon-/werkgebied en kunstvorm, bereid gevonden ons een inkijkje te geven in hun kunstzinnige leven. 

 

Interview met Jan Tuijp.(Pet)

20170707 Foto Jan Tuijp Atacama woestijn in Chili 20170707 Foto Jan en Mary Tuijp in Botswana

 

Fam. Tuijp in Botswana.

 

1 Wie ben je en wat moeten de mensen beslist van je weten? 

Ik ben Jan Tuijp, bijgenaamd Pet (ook wel Jan van de BZN). Wat misschien niet iedereen weet, is dat ik werktuigbouwkundig ingenieur ben. De meeste mensen kennen me als bassist en tekstschrijver van de BZN. Verder ben ik vlieginstructeur en piloot, beide zijn geliefde hobby’s van me. Vanaf mijn prille jeugd voelde ik me aangetrokken tot fotograferen en filmen. Op de LTS werd deze interesse verder aangewakkerd door onze tekenleraar, Kees Mooijer  zelf ook gek op fotografie. Deze bevlogen man introduceerde fotomiddagen op school en wist Minolta camera’s aan te schaffen.  Dit vond ik geweldig en ik heb daar veel van geleerd. We hebben zelfs met onze klas zelf een vergrootapparaat gemaakt.

Ik ben ook bestuurslid en fotograaf van de stichting  Artist kom binne, een stichting die als doel heeft het opsporen en conserveren van Volendammer erfgoed in brede zin en om Volendam als kunstenaarskolonie op de kaart te zetten. 

 1. Welke kunstvorm beoefen je en wat heeft je daartoe gebracht?                                                                                                                                           

Fotografie. Ik heb ook wel gexperimenteerd met video maar kwam toch weer terug bij de fotografie. De fotomiddagen van Kees Mooijer in 1963 waren een stimulans maar ook het feit dat ik door mijn leven in de muziekwereld al vrij jong geconfronteerd werd met vakfotografen en TV regisseurs, en daardoor steeds meer gefascineerd raakte door fotografie en ook de technieken erachter. Het boeit me zo omdat fotografie zich afspeelt op het raakvlak van techniek en artisticiteit. Het is voor mij een soort schemergebied tussen de werkelijkheid en het beeld dat ervan vastgelegd wordt, het zijn twee werelden die bij elkaar komen. En dat intrigeert me. 

 1. Heb je een voorkeur voor een bepaald onderwerp?                                                                                                                                                                     

Ja, ik doe het liefst reisfotografie en dat is juist omdat ik me niet wil vastpinnen op een bepaald onderwerp. Ik wil graag alles vastleggen wat je om je heen ziet. Ook doe ik veel aan luchtfotografie waarbij ik soms wel heel scherp moet vliegen om het door mij gewenste beeld te krijgen.  

Ik fotografeer ook de Volendammer klederdracht, kijk maar eens op www.volendammerklederdracht.info. Deze website geeft een uitvoerige beschrijving van onze prachtige klederdracht en ik maak hier met veel plezier foto’s voor. Ik wil hier graag de enorme inzet van Liesbeth Woestenburg, Aal Koster en Aaf Sombroek noemen. Deze vrouwen steken heel veel tijd in het verzamelen en maken van de kledingstukken om zo onze klederdracht te vereeuwigen. Er komt m.i. ook veel kunst aan het maken van die klederdracht te pas, zoals de bloemmotieven die op kraallappen op de schorten (bontjes in het Volendams), en andere onderdelen geborduurd worden. 

Sowieso werk ik graag mee aan foto’s van Volendam. Zo heb ik de foto’s gemaakt voor de boeken Volendam schildersdorp en Volendam in vogelvlucht. 

 1. Wat zijn je inspiratiebronnen?                                                                                                                                                                                                     

Landschappen, de natuur en door te fotograferen kan ik de snelheid van de tijd afremmen, door momenten vast te leggen de tijd vasthouden. Mooie momenten kun je langer laten duren en herbeleven. En dat is voor mij de inspiratie. 

 1. Wat betekent kunst voor je?                                                                                                                                                                                                                     

Kunst is voor mij iets waarvan ik denk dat niet iedereen het zou kunnen maken, iets dat je niet kan leren maar waar je talent voor moet hebben. Kunst is voor mij kunst als het in mijn ogen kunstig is om te maken! 

Ik kan me in fotografie volledig verliezen (ik besteed er minimaal 90% van mijn tijd aan). In mijn BZN-tijd was ik ook altijd al aan het fotograferen. Fotograferen geeft me enorm veel spanning om op het moment de perfecte foto te maken. Het zoeken naar juiste momenten en de juiste setting vraagt veel van me. Het zien van het resultaat is dan een geweldige ervaring en pas dan volgt de beloning en de rust. Ik vind het geweldig om dit te kunnen en mogen creëren. Het geeft me een geluksgevoel dat in de buurt komt van het gevoel dat je met Sinterklaas had als je als kind ’s morgens je cadeaus zag.

6. Wat wil je met je kunst bij je publiek teweegbrengen? 

Aandacht en interesse voor het beeld hebben en daaruit voortvloeiend een emotie! Ik hoop dat mijn foto’s mensen beroeren. Dat door kijken en vragen het beeld zich voor hen steeds meer begint te vormen, dat ze een foto steeds verder ontdekken.

7. Wat verwacht je van Kunst Kijken Volendam? 

Ik ben er zelf jammer genoeg niet bij, mijn vrouw en ik zijn dan in Japan op fotosafari. Ik hoop op een groot publiek en vind het erg jammer dat ik zelf niet kan ervaren hoe mensen reageren op mijn fotografie. Ik vind het namelijk altijd leuk om reacties te zien, van welke aard dan ook. Het is interessant om te zien of je eigen verwachtingen, je eigen blik op je foto’s uitkomen. Natuurlijk hoop ik dat ze er veel plezier aan zullen beleven. 

Ik ga een slideshow maken waarin in 15-20 minuten in vogelvlucht foto’s vanuit de hele wereld getoond worden. Dit wordt geprojecteerd op een megagroot scherm met passende muziek eronder. Een reis om de wereld in foto’s. 

Mijn zwager, Gerard Springer, zal voor mij de honneurs waarnemen. Hij is zelf beeldhouwer en exposeert in dezelfde ruimte ook met zijn eigen werk. 

 

Interview met Jans van Baarsen.

20150923_085540 IMG-20161001-WA0000 Jans beeld-JUICH-HR318

 

 

 

 

1 Wie ben je en wat moeten de mensen beslist van je weten? 

Jans van Baarsen is onzes inziens de oermoeder van Kunst Kijken Volendam. 

Ze kwam als tweejarige met haar ouders naar Volendam en is dus eigenlijk een vreemdelui. Zij herinnert zich dat ze altijd nieuwsgierig is geweest en allerlei creatieve uitingen wilde uitproberen: van krijttekeningen op het behang als achtjarige, tot weven, spinnen, boetseren en schilderen op latere leeftijd. 

De wijze woorden van haar moeder:                                                                           ‘Als je denkt dat je het kunt, moet je het doen, want dan kun je het!’ waren een enorm positieve stimulans om met veel zelfvertrouwen creatief te experimenteren. 

Deze pionier is Kunst Kijken Volendam 16 jaar geleden, in 2001, gestart als  Kunst aan huisroute tijdens de Volendammer dagen. Zij hoopte deze dagen nog meer inhoud te geven door naast aandacht voor de Hoogmis, de Volendammer klederdracht, de dijk en het muzikale talent van Volendam exposeren kunst in de spotlights te zetten. 

Zij wilde deze dagen verrijken met de beeldende kunst die vele Volendammers maakten. Het was echter nog niet zo makkelijk om de nuchtere Volendammers hiervoor over de streep te trekken. Gezien en misschien wel besproken worden met je vrijetijdsbeoefening, daarvoor stond men niet in de rij! 

Met de hulp van Bianca Vos, Jan Bond ( Sport) en Thomas Tol en op diverse locaties aan huis en in openbare gebouwen of leegstaande winkels werd de Kunst aan huis route in de loop der jaren uitgebreider, want als er een koe over de dam is, dan volgen er vanzelf meer! 

Naderhand, toen PX een feit was, is de route teruggebracht tot een expositie in PX en was Kunst Kijken Volendam geboren. 

Het huidige bestuur heeft het stokje 3 jaar geleden van deze oermoeder en haar kompanen overgenomen, maar is de grondlegster nog steeds erkentelijk voor al het gedane werk om Volendam ook kunstzinnig jaarlijks op de kaart te zetten. 

 1. Welke kunstvorm beoefen je en wat heeft je daartoe gebracht?                                                                                                                                           

Jans heeft na het overlijden van haar geliefde moeder die 2 jaar in Overwhere had gezeten even behoorlijk in een dip gezeten. Haar man Kees heeft haar eruit weten te helpen door haar richting de boetseerclub van Jannig Kwakman te manoeuvreren. Daar leefde zij weer helemaal op door het proces van creëren en het boetseren.  

 1. Heb je een voorkeur voor een bepaald onderwerp?                                                                                                                                                                      

Mensen in al hun diversiteit zijn mijn grootste inspiratiebron. Ik zie overal en altijd mensen en menselijke vormen in bijvoorbeeld bomen en wolken. Mijn beelden zijn dan ook meestal gebaseerd op deze bron, alhoewel ik ook wel figuratieve beelden maak. Uitstapjes naar andere onderwerpen zijn er ook wel, maar de mens, waarvan er geen een hetzelfde is, daar kom ik altijd bij terug.

 1. Wat zijn je inspiratiebronnen?                                                                                                                                                                                                               

Mensen en hun verhalen zijn krachtige bronnen van inspiratie, maar ook van verdriet, angst, hoop, vertrouwen en liefde.                                                               De brand op 1 januari 2001 op de dijk heeft een enorme impact gehad op heel Volendam. Ik heb mij dan ook zeer vereerd gevoeld dat ik, samen met de slachtoffers, een herdenkingsmonument heb mogen vormgeven. 

Note van de redactie: daarnaast heeft Jans de prachtige fotoserie De kracht van Volendam naar ons dorp weten te halen en deze tijdens de Kunst aan huisroute tentoongesteld. De levensgrote portretten van de 27 slachtoffers van de brand, in 2004 door Suzan van de Roemer gemaakt, toonden de kracht van deze jonge mensen en beroerden heel het dorp. 

 1. Wat betekent kunst voor je?                                                                                                                                                                                                                     

Kunst betekent voor mij genieten van datgene waarmee je bezig bent. Want er is veel meer dan hard werken en geld verdienen. Loskomen van de alledaagse werkelijkheid, je hoofd leegmaken, je krachtig voelen en geheeld worden door te creëren. Ik kan het iedereen aanraden en ben uiteindelijk na de dood van mijn moeder ook zo begonnen.

6. Wat wil je met je kunst bij je publiek teweegbrengen?

Ik hoop mensen te inspireren om misschien net als ik gewoon te beginnen met creëren, want het is zo verrijkend, helend en iets om enorm van te genieten. 

Denk maar aan mijn moeder:                                                                                       Als je denkt dat je het kunt, moet je het doen, want dan kun je het!

7. Wat verwacht je van Kunst Kijken Volendam? 

Kunst kijken Volendam mag van mij blijven zoals het is. Een podium voor steeds meer Volendammers die met beeldende kunst hun leven verrijken  en die dat op deze dagen tonen, want er is meer dan alleen sportief en muzikaal talent.

 

Interview met Loraine Tuijp.

Loraine met schilderij Schilderij Loraine 1

 

 

 

 

1 Wie ben je en wat moeten de mensen beslist van je weten?

Ik ben Loraine Tuijp en ik ben 17 jaar. Ik zit in het tweede jaar van mijn opleiding voor schoonheidsspecialiste en ik hoop over een jaar deze opleiding te kunnen afronden. Ik ben 3 jaar gelden met schilderen begonnen bij Kunst op Stap en ik vind dat erg leuk. 

Creativiteit zit wel in mijn genen: mijn oma maakt de prachtigste 3D-kaarten en ze breit en haakt ook de mooiste dingen. Mijn moeder houdt van tekenen en ze kan dat ook best goed; ze doet het alleen te weinig.

2 Welke kunstvorm beoefen je en wat heeft je daartoe gebracht?

Schilderen. Van jongs af tekende ik al veel maar ik werd door een nichtje op het idee van schilderen gebracht. Sindsdien schilder ik dus bij Angelique van den Hogen en heb daar steeds meer plezier in! 

3 Heb je een voorkeur voor een bepaald onderwerp? 

Dat is een beetje afhankelijk van hoe ik me voel, mijn werk weerspiegelt de stemming van dat moment. Het schilderen van portretten heeft mijn voorkeur en hierin probeer ik verschillende stijlen uit.

4 Wat zijn je inspiratiebronnen?

Ik krijg vaak ideeën door te zoeken op internet. En Kelly Mckernan is een groot voorbeeld voor mij. Zij is een kunstenares en freelance illustrator uit Nashville. Zij is voornamelijk bekend om haar etherische aquarel schilderijen.

5 Wat betekent kunst voor je?

Ik kan er mijn gevoelens in kwijt. Als ik me niet fijn voel, kan het werken aan een schilderij me in een betere stemming brengen. Het geeft me ook rust.

6 Wat wil je met je kunst bij je publiek teweegbrengen?

Ik hoop dat de mensen mijn werk kunnen waarderen, dat het de mensen boeit en zelfs aan het denken zet en hun verbeelding prikkelt.

7. Wat verwacht je van Kunst Kijken Volendam?

Ik verwacht en hoop dat het erg leuk wordt, dat de mensen genieten van alle kunstwerken die tentoongesteld worden. Dit is de eerste keer dat ik meedoe aan een expositie en ik ben erg benieuwd naar de werken van de andere kunstenaars en de reacties van het publiek op mijn werk. Ik verwacht er ook veel van te kunnen leren.

 

Interview met Theo Buys.

20170716 Foto Theo Buys 220170716 Foto Theo Buys

 

 

 

1 Wie ben je en wat moeten de mensen beslist van je weten? 

Ik ben Theo Buys, 77 jaren jong en geboren en getogen in Volendam. Als kind tekende ik al graag, met St. Nicolaas was mijn mooiste cadeau een schetsboek. Later ben ik ook gaan schilderen en boetseren. Ik mag ook graag fotograferen en heb vroeger zelfs nog mijn eigen foto’s ontwikkeld.

In mijn jonge jaren was ik een fanatiek turner bij St. Mauritius en ik heb tijdens die jaren en ook later met veel plezier bij verschillende gymverenigingen gymles gegeven. 

Van 2005 t/m 2015 heb ik iedere week voor PX timmerles aan kinderen gegeven in de Ark. Wat ik heel belangrijk vond en vind, is om kinderen zo vroeg mogelijk te leren omgaan met gereedschap, de basis voor hun verdere leven. Het moest eigenlijk verplicht zijn. Het was dus niet alleen leuk maar vooral ook erg zinvol om te doen. 

Sinds enkele jaren geef ik wekelijks op woensdagmiddag schilderles aan een groep (wat oudere) mensen in PX (Club 89). Dit is zowel voor mij als voor hen erg waardevol. Deze club gaat ook exposeren tijdens Kunst Kijken. 

Verder schilder ik iedere week een paar uur met Kees Steur, inmiddels 84 lentes jong (Kees was vroeger hoofd van de Tarcisiusschool).  We doen dat gezellig bij hem thuis. Lekker ontspannen samen een babbeltje maken bij een kop koffie en tegelijk een schilderij produceren. 

Ik heb in mijn werkzame leven allerlei uiteenlopende beroepen gehad, van boekbinder bij Proost en Brandt, pottenbakker bij Fris Keramiek, timmerman, buschauffeur, woninginrichter tot concierge op het Don Bosco College. Eigenlijk wel allemaal beroepen waarin ik met mijn handen werkte en creatief bezig kon zijn. 

 1. Welke kunstvorm beoefen je en wat heeft je daartoe gebracht?                                                                                                                                                     

Ik computer, probeer wat te spelen op een keyboard, teken, schilder en boetseer. Verder hou ik van tuinieren, timmeren, alles wat los en vast zit; ik ben altijd wel met iets bezig. 

En hoe dat zo kwam? Tekenen was altijd al mijn hobby. Op een dag nam mijn broer Bruin (die overigens een virtuoos was op de accordeon) een schilderdoos mee en dat opende ongekende mogelijkheden voor me. Mijn broer Joop was ook altijd creatief bezig: hij brandde klompen en later brandschilderde hij allerlei taferelen.  Nog later ging hij gewoon schilderen. Uiteindelijk bracht dat mij ook aan het schilderen, iets waar ik nog steeds gelukkig van word. 

 1. Heb je een voorkeur voor een bepaald onderwerp?                                                                                                                                                                      

Mijn interesse is erg breed maar als ik voorkeuren zou moeten noemen, zijn dat stillevens en portretten maar ook zeegezichten en luchten. En beide dan weer in allerlei variaties en stijlen. 

 1. Wat zijn je inspiratiebronnen?                                                                                                                                                                                                     

De natuur is voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron. En een schilder als Henk Helmantel, beroemd om zijn stillevens.  En ook bijv. Repin  een Russische schilder. Zeker ook kunnen vrouwen in alle soorten en maten me inspireren. Maar ook simpelweg koeien in het land brengen me aan het schilderen. 

 1. Wat betekent kunst voor je? 

Kunst is een groot woord dat ik niet graag gebruik. Het omvat zoveel! Maar het betekent voor mij ontspanning, lekker bezig wezen. Als kunstenaar kan je de meest simpele dingen uitvergroten tot een kunstwerk, tot iets wat bij anderen emotie oproept. Schilderen en tekenen dwingen me om anders naar dingen te kijken en om een goed waarnemer te zijn. En een leven lang kijken en leren hoe dat alles weer te geven en vechten met verf. Kunst is om iets dat eenvoudig lijkt zo te tonen dat het verwondering oproept!

6. Wat wil je met je kunst bij je publiek teweegbrengen? 

Dat mensen het leuk vinden, dat ze er plezier aan beleven. Soms ziet iemand in een kunstwerk ineens iets terug van wat hij of zij misschien niet eens bewust heeft meegemaakt of ervaren en brengt dat beeld of schilderstuk een gevoel van herkenning teweeg. Ik vind het altijd bijzonder boeiend om te zien hoe verschillend mensen naar een beeld kijken, hoe verschillend ze het beleven. Het is de moeite waard om daar studie van te maken.

7. Wat verwacht je van Kunst Kijken Volendam? 

Kunst kijken en kunstzinnigheid is op Volendam bij velen nog een ondergeschikte beleving. Gelukkig wordt dat steeds meer ontwikkeld en vormen mensen steeds meer een eigen smaak en voorkeur. Al is het nog moeizaam, men is geneigd te blijven hangen in het bekende, de cliché’s. De stap naar nieuwe dingen ontdekken, naar eigenheid tonen en de eigen vorm vinden, het durven afwijken van de massa is vaak nog erg groot. Ik hoop en verwacht dat meer mensen geïnteresseerd raken in kunst en dat in een of andere vorm zelf gaan beoefenen en dat kunst meer waardering krijgt. Dat verrijkt vooral voor jezelf het leven en het brengt rust in de geest in deze turbulente wereld. 

 

Interview met Yvonne van Dreven.

unnamed unnamed-5unnamed-7

 

 

 

 

1 Wie ben je en wat moeten de mensen beslist van je weten? 

Ik ben Yvonne van Dreven, getrouwd en moeder van 2 volwassen dochters. In 2011 ben ik als autonoom Beeldend Kunstenaar afgestudeerd aan de Kunstacademie te Haarlem. Al vanuit mijn jeugd wilde ik graag een dergelijke opleiding volgen.

2 Welke kunstvorm beoefen je en wat heeft je daartoe gebracht? 

Ik beoefen de kunstvorm Mixed Media (het toepassen van verschillende materialen, niet alleen verf en een doek maar ook het verwerken van andere basismaterialen). 

Voor mij is dit een proces geweest van 5 jaar wat uiteindelijk in deze unieke techniek heeft geresulteerd. Veel gehoorde opmerking is: “Dit heb ik nog nooit gezien”. Met regelmaat is mij gevraagd hoe ik daar zo toe gekomen ben.

Een proces van eigen ruimtes maken, deze fotograferen en daar 2D werk van maken. Een proces van less is more!  

Eerst maak ik een schets. Vervolgens maak ik mijn eigen ondergrond van diverse materialen wat de basis zal zijn voor mijn kunstwerk. Daarna ga ik met verf de inkleuring geven van mijn werk. Door gebruik te maken van diverse tinten werk ik toe naar een patroon van vergezichten, schaduwzijdes en contouren.

3 Heb je een voorkeur voor een bepaald onderwerp? 

Ja, ik heb zeker een voorkeur voor een bepaald onderwerp. Die voorkeur is voor mij een leidraad in mijn kunst. Geïnteresseerden die mijn werkstukken al enige tijd volgen via o.a. Facebook en Instagram zullen beamen, dat er vaak ramen, deuren en trappen in mijn werk voorkomen. 

Deze objecten staan in mijn werk voor keuzes in het leven en verbondenheid. Het onderwerp is vaak een ruimte of de blik op een aantal ruimtes, oude huizen die hun vergankelijkheid tonen en uitstralen. Die huizen gaan al meerdere decennia mee en vertalen zo de historie en het leven wat erin heeft plaatsgevonden. 

Ramen, deuren, trappen, deze openingen geven perspectief en lichtval en vormen samen met het basismateriaal de componenten voor mijn werken.

4 Wat zijn je inspiratiebronnen? 

Mijn inspiratie haal ik veelal uit Zuid Portugal, de Algarve. Ik probeer de simpele sfeer en melancholie uit te beelden in combinatie met de opgedane ervaringen, beelden, foto’s en ander materiaal. Vooral de oude huizen, bouwvallen, het schelle licht en de heerlijke droge lucht inspireren mij. 

Daarnaast speelt de Portugese fadomuziek er een belangrijke rol in. Deze muziek neemt mij mee in de melancholie van het land en de Algarve die onuitwisbaar met elkaar verbonden zijn.

5 Wat betekent kunst voor je? 

Kunst is voor mij onmisbaar! Al vanuit mijn jeugd kijk ik ernaar en heeft het mijn aandacht. Eerst alleen met tekenen. Vervolgens ben ik de 5-jarige Beeldend Kunstenaar opleiding in Haarlem gaan doen. Sindsdien is het leven voor mij nooit meer hetzelfde. 

Ik kan me een leven zonder de kunst niet meer voorstellen. Het is voor mij een heerlijke uitlaatklep. Nog iedere keer verbaas en overtref ik mijzelf met mijn eindresultaat.

6 Wat wil je met je kunst bij je publiek teweegbrengen? 

Ik probeer het publiek te raken met de sfeer en melancholie in mijn werk. Veelal herkennen zij die sfeer en rustmomenten in mijn werk. Het brengt ze terug naar zalige tijden. En dat gevoel probeer ik te creëren. 

Onlangs kreeg ik een compliment van de dochter van Portugese buren van mij, die tegenwoordig als dokter in Zweden woont en werkt. Ze kwam een schilderij bij me kopen omdat zij in Zweden heimwee had naar haar geboorteland. Mijn schilderijen geven haar het gevoel van thuiszijn.
Het is altijd fijn als ik de bevestiging krijg van bezoekers, dat wat ze voelen bij mijn schilderijen, ook datgene is wat ik probeer te verbeelden.

7 Wat verwacht je van Kunst Kijken Volendam?

Al vele jaren neem ik deel aan Kunst Kijken in Volendam. Met plezier en grote verwachting, net als voorgaande jaren, hoop ik op mooie Kunstdagen. De opkomst van de Volendammers is altijd groot en men is oprecht geïnteresseerd. Het is altijd erg leuk om met hen over mijn werk van gedachte te wisselen en daar kijk ik met veel plezier naar uit.

Interview met Abel Ponger en Kos Karathanasis.

1 Wie zijn jullie en wat moeten de mensen beslist van jullie weten? 

Abel Ponger, woont samen met Gaby, vader van dochter Evi en woonachtig in Amsterdam, is opgegroeid in Edam en Volendam. Zijn vader, Jan Ponger, en moeder, Anna Dijkman, maken beiden kunst en in die zin heeft hij het niet van een vreemde. Abel is al vanaf jongs af aan met de vorming van beelden bezig. Voor de L.O.V.E en later Full Motion maakte hij met een klein team sketchjes en mini-soaps. Later is hij zich gaan richten op fotografie. Eerst hobbymatig en pas later professioneel na een succesvolle afronding van de Fotovakschool. Abel en Kos(ta) Karathanasis hebben elkaar leren kennen in de tweede klas HAVO/VWO.
Kos was na de scheiding van zijn Nederlandse moeder en Griekse vader vanuit Griekenland in Edam en op het Don Boscocollege in Volendam beland. Hij sprak weinig Nederlands en moest zich in sneltreinvaart in- en aanpassen in Nederland en Volendam. Inmiddels woont Kos ook al jaren in Amsterdam. Kos ‘ vader had een drukkerij met een doka waarin een fotograaf de beelden bij de artikelen tevoorschijn toverde. In die tijd nog met analoge fotografie. Kos raakte via zijn vaders bedrijf op deze wijze gefascineerd door de wonderen van de fotografie.
Daar op het Don Boscocollege en bij hun gezamenlijke baantje bij Spaander begon hun vriendschap die nog steeds voortbestaat.

2 Welke kunstvorm beoefenen jullie en wat heeft jullie daartoe gebracht? 

Abel heeft altijd veel gereisd en daarvan heel veel fotomateriaal gemaakt. Toen hij de opleiding aan de fotovakschool te Amsterdam begon, was hij dan ook overtuigd van de start van zijn verdere ontwikkeling in de richting van de landschapsfotografie. Niets bleek minder waar, waarover later meer.
Kos werd geraakt door de afstudeerexpositie van Abel ’s prachtige fotomateriaal en besloot op dat moment om dezelfde opleiding te starten.
Inmiddels heeft Kos dit voorjaar de opleiding aan de fotovakschool te Amsterdam ook afgerond met een beoordeling ‘Excellent.’
Abel heeft al een toelatingsbewijs voor de Foto-academie, maar de kosten en tijdsinvestering van zo’n opleiding houden hem nu nog tegen.

3 Heb je een voorkeur voor een bepaald onderwerp?

De overeenkomst tussen beiden is dat zij een voorkeur hebben voor portretfotografie, maar op een wel heel verschillende wijze tot beeldvorming komen.
Kos creëert een beeld vanuit een soort filmisch idee. Hij bouwt een script, een verhaal, en laat vooraf uitgebreid zijn gedachten gaan over setting, kleding, make-up en licht om een zo mooi mogelijk beeld van de werkelijkheid te scheppen. Hij zoekt de ‘Wauw’-factor, het mooiste beeld waar hijzelf als fotograaf en de geportretteerde als model optimaal gelukkig van worden.
Abel daarentegen start het uitvoeren van zijn opdrachten pretentieloos. Hij vertrouwt op zijn kennis en creativiteit en is los van verwachtingen. Hij zoekt in de situatie naar puurheid. Hij creëert vanuit de ontmoeting met de geportretteerde, vaak in een natuurlijke omgeving. Daarnaast gebruikt hij het liefst natuurlijk licht wat zijn foto’s vaak een bijzondere sfeer geeft vergelijkbaar met de schilderijen van Vermeer en Rembrandt. Hij zoekt niet specifiek of vooraf naar het weergeven van een emotie, maar bereikt vaak dat publiek, model maar ook hijzelf geëmotioneerd raakt door het uiteindelijke beeld.

4 Wat zijn je inspiratiebronnen?

Zowel Abel als Kos raken geïnspireerd door mensen in het algemeen. Beiden
begeven zij zich op het pad van de modelfotografie, maar bewandelen ook graag zijpaden. De stad Amsterdam bij nacht bijvoorbeeld is voor Kos een zeer dankbaar onderwerp, getuige de vele prachtige foto’s die hij bijna dagelijks op Zoom.nl ‘post’.
Beroemde fotografen inspireren hen qua beeldvorming. Voor Kos zijn dat Anton Corbijn, Ed van der Elsken, Stefan Vanfleteren, Mark Lagrance, maar ook Jimmy Nelson met zijn prachtige foto’s van volkeren in oorspronkelijke kleding in hun natuurlijke habitat bijvoorbeeld.
Voor Abel zijn Rieneke Dijkstra, Koos Breukel, Robin de Puy, Ernst Koppenjans en Erwin Olaf inspirerende fotografen.

5 Wat betekent kunst voor je?

Beiden zijn enorm gepassioneerde fotografen. Met hart en ziel en veel kennis van technieken vormen zij hun beeldmateriaal.
Zij zouden heel graag met fotografie als kunstvorm hun brood willen verdienen, maar doen dit tot op heden nog naast hun werk.

6 Wat wil je met je kunst bij je publiek teweegbrengen?

Beiden willen het publiek beroeren met hun beeldmateriaal.
Daar waar Abel emoties probeert op te roepen, hoopt Kos de schoonheid weer te geven.

7 Wat verwacht je van Kunst Kijken Volendam?

Beiden zijn benieuwd naar de inspiraties van de andere deelnemende kunstenaars en de verhalen achter hun werk. Zij zien uit naar ontmoetingen met hen.